Steeds vaker wordt er bij vacatures gevraagd om een videosollicitatie. Zo krijgen potentiële werkgevers meteen een indruk van jou, je vaardigheden en je persoonlijkheid. Een videosollicitatie is niet alleen het opnoemen van je CV: je moet in een kort filmpje echt laten zien wat je allemaal in je mars hebt. Maar hoe maak je een goede videosollicitatie? Wij hebben 10 do’s and don’ts voor je op een rij gezet waar je rekening mee kunt houden.

 

Do – Zorg voor een rustige omgeving

Zorg ervoor dat je tijdens het opnemen van je videosollicitatie in een rustige omgeving zit. Geen achtergrondgeluiden en een opgeruimd camerabeeld. Een wasrek op de achtergrond of je partner die constant heen en weer loopt ogen niet erg netjes. Bij Microsoft Teams kun je bovendien een achtergrond instellen. Is dat hele omgevingsprobleem in een keer opgelost!

 

Do – Maak oogcontact

Kijk tijdens jouw videosollicitatie altijd in de camera. Het gebeurt vaak dat mensen naar het beeldscherm kijken in plaats van in de camera van hun smartphone, tablet of laptop. Op die manier kun je verlegen overkomen. Terwijl werkgevers juist willen zien wat je in je mars hebt en dat ook uitstraalt. Als je in de camera kijkt, toon je een open blik en lijkt het voor de potentiële werkgever alsof je echt oogcontact maakt.

 

Do – Neem op in daglicht

In principe kun je je videosollicitatie gewoon opnemen met je smartphone. De kwaliteit van de toestellen is tegenwoordig prima. Zorg er wel voor dat er daglicht op je gezicht valt als je gaat opnemen. Van naar iemand kijken en luisteren in het donker wordt niemand blij.
 

Do – Oefen je videosollicitatie en maak het persoonlijk

Maak voor elk bedrijf waar je solliciteert een aparte videosollicitatie. Maak er niet slechts één voor meerdere bedrijven. Zorg dat je bepaalde feitjes weet over het bedrijf en verwerk deze in je motivatie zodat je opvalt. Bedenk ook wat je wilt zeggen tijdens je videosollicitatie. Aantekeningen helpen hierbij. Leer geen complete tekst uit je hoofd, dan kom je te gemaakt over. Een spontaan iemand die heel af en toe moet zoeken naar woorden, wordt over het algemeen serieuzer genomen dan iemand die als een robot zijn motivatie staat op te lezen.
 

Do: Laat je videosollicitatie checken voor je hem verstuurt

Heb je je videosollicitatie opgenomen en is ‘ie volgens jou naar wens? Mooi! Maar verstuur hem niet meteen. Ook al heb je er veel tijd ingestoken, een foutje zit in een klein hoekje. Laat daarom bijvoorbeeld je partner of een van je vrienden de video eerst bekijken. Zij zien misschien andere dingen die je nog aan kunt passen. Zo wordt jouw videosollicitatie helemaal perfect!

Oke, dat waren de do’s voor vandaag. Dan gaan we nu even verder met de don’ts. Want ook deze zijn fijn om rekening mee te houden voordat jij je videosollicitatie opneemt.

 

videosollicitatie tips

 

Don’t – “Autocue” gebruiken

Het lijkt ideaal: je tekst erbij houden tijdens je videosollicitatie. Maar – we hadden het er net al even over – weet dat dit ontzettend ingestudeerd overkomt. Houd je een “echt” sollicitatiegesprek, dan kun je je tekst ook niet van een autocue aflezen. Doe dit dus ook niet bij je videosollicitatie. Bedenk in grote lijnen wat je wilt gaan zeggen en laat de woorden vanzelf komen als je je video opneemt.

 

Don’t – Alleen je CV opnoemen

Zorg dat je videosollicitatie meer is dan alleen een opsomming van je curriculum vitae. Deze kunnen potentiële werkgevers zelf ook lezen zonder dat jij alles nog een keer opnoemt. Laat in je videosollicitatie vooral zien wie jij werkelijk bent en motiveer waarom jij geschikt bent voor de baan.
 

Don’t – Slordig en onvoorbereid filmpje

Doordat je een motivatie per video opneemt, is jou en jouw kleding het eerste wat potentiële werkgevers zien. Kijk daarom goed voor welke organisatie je een videosollicitatie opneemt. Solliciteer je bijvoorbeeld voor receptioniste, dan is het niet handig je videosollicitatie in joggingbroek en slobbertrui op te nemen. Sowieso is dat geen goed idee, maar dat terzijde.
 

Don’t – Video van langer dan 2 minuten

Werkgevers willen in het kort zien wie jij bent, wat je doet en wat je vaardigheden zijn. Bij een video die langer dan 2 minuten duurt zullen ze afhaken en misschien wel… in slaap vallen. Kom in je video dus meteen tot de kern zodat je de aandacht trekt. Een videosollicitatie van 2 minuten is de max, maar liever nog 1,5 minuut.
 

Don’t – Je anders voordoen dan je bent

Een videosollicitatie kun je voorbereiden. Je kunt er dus ook voor kiezen om te “acteren” en je op video anders voor te doen dan je bent zodat werkgevers misschien sneller interesse hebben. Hier zit echter wel een keerzijde aan: je valt altijd een keer door de mand. Je anders voordoen dan je bent is namelijk niet lang vol te houden.
 

Zijn werkgevers in eerste instantie wellicht geïnteresseerd omdat je op een bepaalde manier overkomt, tijdens een “gewoon” gesprek of zelfs al als je de functie hebt gemachtigd bestaat er grote kans dat je terugvalt in je “oude ik”. En dat is niet waar potentiële leidinggevenden jou op hebben geselecteerd. Voorkom dus dat je achteraf tegenvalt en laat in jouw videosollicitatie gewoon zien wie jij werkelijk bent.
 

Bij McMillen & Jones helpen we de kandidaten die solliciteren op onze vacatures actief met alle facetten van het solliciteren. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en heb je een interessante vacature bij ons gezien? Maak dan direct een account aan op de website en we helpen je verder.