10 do’s and don’ts op je eerste werkdag

Oké je hebt gesolliciteerd, gesprekken gehad, het papierwerk ingevuld en alle benodigde documenten van het bedrijf waar je gaat werken doorgelezen. Je eerste werkdag kan beginnen! Zo’n eerste dag is natuurlijk spannend, maar ook ontzettend leuk. Nu hoef je niet meteen slingers en ballonnen uit de kast te trekken, maar een goede indruk op je eerste werkdag is wel zo fijn. Wij zetten 10 do’s en don’ts voor je eerste werkdag op een rij.


Do’s

 

Kom op tijd

Eigenlijk is dit het allereerste wat zowel je leidinggevende als collega’s van je zien: of je op tijd bent. Te laat komen wordt gezien als slordig en hiermee maak je geen goede indruk. Zorg dat je minstens 15 minuten voordat je moet beginnen aankomt. Heb je het woon-werkverkeer nog niet eerder gedaan, oefen dit dan een week van te voren een paar keer tijdens de spits. Zo ben je enigszins voorbereid op onverwachte omstandigheden. Ben je op je eerste werkdag véél te vroeg? Wacht dan in een nabijgelegen koffietent tot het moment dat HR of je baas gevraagd heeft om te komen. Maar dan ben je in elk geval op de plek van bestemming!

 

Bereid je voor en stel vragen

Ook al ben je op je eerste werkdag veel aan het luisteren, je kunt (en moet!) ook vragen stellen als het nodig is. Zo toon je zowel je nieuwsgierigheid als leergierigheid. Bereid je voor en schrijf praktische en algemene vragen op over hoe je het meest succesvol kunt zijn in je functie. Zorg dat je vragen klaar hebt voor bijvoorbeeld managers waarvan jij denkt dat je ze zal ontmoeten. En regel daarnaast een contactpersoon bij HR voor al jouw administratieve vragen zoals hoe het werkt met salarisbetaling en vakantiedagen.

 

Neem initiatieven en sta open voor feedback

Op je eerste werkdag krijg je veel informatie te verwerken. Je volgt een rondleiding en er zijn veel handleidingen waar je doorheen moet ploegen. Meteen aangeven waar je het niet mee eens bent bij bepaalde procedures word je niet in dank afgenomen. Maar laten zien dat je bepaalde taken op je eigen manier kunt voltooien, is wél een goed idee. Grote kans dat je leidinggevende het waardeert dat jij het initiatief neemt en daardoor jouw productiviteit laat zien. Staat jouw baas (nog) niet te springen om jouw ideeën? Sta dan altijd open voor de feedback, hier kun je veel van leren.

 

Ontspan

Ook al ben je hard aan het werk op je eerste dag, ontspan tussendoor ook even. Dit bevordert namelijk je productiviteit. Niemand vindt het leuk om zijn of haar nieuwe werknemer aan het einde van de dag met een gezicht op onweer te zien vertrekken. Neem dus lunchpauze en haal overdag af en toe een kop koffie of thee en vraag of anderen ook iets willen. Zo maak je meteen een praatje en kennis met je nieuwe collega’s.

 

Blijf altijd jezelf

Blijf op je eerste werkdag – en de rest van de periode dat je bij het bedrijf werkt – altijd jezelf. Doe je je anders voor dan je in werkelijkheid bent, dan creëer je onjuiste verwachtingen voor de toekomst. Bovendien is dit niet vol te houden, het spelen van een bepaalde rol kost enorm veel energie en je valt altijd een keer door de mand. Blijf dus jezelf, benut je talent en doe waar je – natuurlijk wel volgens de regels! – plezier in hebt.

do's and don'ts eerste werkdag

Don’ts

 

Achter je bureau blijven zitten

Meestal krijg je een uitgebreide rondleiding, maar het kan ook zo zijn dat je alleen kennismaakt met je collega’s tijdens een vluchtig kennismakingsrondje. Met een beetje geluk kun je vragen stellen aan je directe collega. Of aan de receptioniste die probeert terug te gaan naar haar bureau en hoopt dat je zelf de weg naar je eigen bureau terugvindt. Of je nu uitgebreid kennis kunt maken met je collega’s of diep adem moet halen en jezelf moet voorstellen, zorg ervoor dat je een goede eerste indruk maakt. Doe dit met een stevige handdruk en laat duidelijk weten wat jouw rol in het bedrijf is.

 

Klagen

Dat zijn de ergste: klagende collega’s. Vooral als je net begint. Of het nu gaat over je vorige werkgever of je nieuwe baan, houd het voor je. Klagen komt onprofessioneel over en bovendien: jouw problemen interesseren je collega’s op je eerste werkdag echt niet. Blijf dus positief zodat je collega’s een goede indruk van je krijgen.

 

Constant op je telefoon kijken

Laat op je eerste werkdag je telefoon in je tas zitten. Je komt niet erg geïnteresseerd over als je constant appjes zit te checken terwijl je net dat artikel moet schrijven of een berekening aan het maken bent. Zet je telefoon ook op stil, zo wordt niemand gestoord door het harde geluid.

 

Meteen vrije dagen vragen

Afhankelijk van je functie kan het zijn dat je vakantiedagen moet opbouwen voordat je ze kunt opnemen. Als je een half jaar voordat je je sollicitatiegesprek had al een vakantie had gepland, dan is het vaak oke om dit aan te geven als je je baan accepteert. Maar vraag op je eerste werkdag niet of je over drie weken er even lekker tussenuit kan. Grote kans dat je leidinggevende hier geen rekening mee heeft gehouden.

 

Precies op tijd vertrekken

Natuurlijk is het in veel bedrijven heel normaal om gewoon om 17.00 uur te vertrekken als je dienst erop zit. Maar het kan ook zijn dat het een soort “cultuur” is om om 17.00 uur nog net even iets af te maken terwijl je eigenlijk naar huis mag. Houd er op je eerste werkdag daarom rekening mee dat je wat later thuis bent en vertrek niet stipt op tijd. Kijk even aan wat je collega’s doen en houd hier rekening mee voor de volgende keer. Het kan bijvoorbeeld zijn dat bepaalde collega’s langer blijven zitten, maar ‘s ochtends ook later zijn begonnen.

 

Zoals je kunt lezen kun je veel dingen goed doen, maar zijn er ook zaken die je beter niet kunt doen. Vind je het nog steeds lastig of wil je gewoon graag hulp? Bij McMillen & Jones helpen we je niet alleen persoonlijk bij het vinden van een nieuwe uitdaging, ook zijn we de vraagbaak bij je eerste dag.