15 tips om pakkende vacatures schrijven (deel 1)

Een goede kandidaat voor je vacature. Dat begint allemaal met de juiste functieomschrijving voor je vacature. Het is het eerste waar een sollicitant zich mee bezighoudt bij het doornemen van een vacature. De perfecte functieomschrijving is daarmee cruciaal om de juiste persoon te laten solliciteren.

De functieomschrijving die je plaatst moet potentiële kandidaten enthousiast maken over de werkzaamheden, de organisatie en het team, maar de kandidaat mag ook niet overladen worden met informatie. Het is daarmee een evenwichtsoefening, maar indien goed uitgevoerd een lonende.

Wanneer je de verwachtingen, behoeften en voorkeuren bij het plaatsen van vacatures duidelijk hebt gedefinieerd, kun je het wervingsproces stroomlijnen, ongeschikte sollicitanten filteren en je daarmee richten op de kandidaten die het beste bij de functie passen.

Het vinden van deze balans tussen het verstrekken van voldoende informatie zonder de potentiële kandidaat te overladen met informatie is een behoorlijke uitdaging, maar wel heel belangrijk.

Om je te helpen bij het schrijven van een goede vacature, geven we je in deze blogserie 15 tips om je op weg te helpen. In dit artikel behandelen we de eerste drie tips.

Tip 1 : Bedenk een duidelijke en pakkende vacaturetitel

Creatieve, gevatte en grappige vacaturetitels kunnen goed helpen om de persoonlijkheid van de organisatie te laten zien. Ze kunnen echter ook verwarring scheppen waardoor je onverhoopt met 1 – 0 achterstaat.

Wanneer een sollicitant door openstaande posities bladert, zoeken ze naar vacaturetitels waarbij ze denken dat ze daarvoor in aanmerking komen. Pakkende vacaturetitels zijn daarom een goede manier om potentiële kandidaten te enthousiasmeren voor de functie. Als de vacaturetitel waarvoor je een bericht plaatst onduidelijk, niet-beschrijvend of te out-of-box is, kan dit je sollicitanten in verwarring brengen. Zou jij bijvoorbeeld in één oogopslag kunnen zien wat een Content Ninja doet? Wij namelijk niet.

Probeer je vacaturetitels eenvoudig en duidelijk te houden zodat kandidaten precies weten waarvoor ze solliciteren. Wij zetten bijvoorbeeld vaak de functie, het aantal uur en de locatie in de vacaturetitel zodat onze kandidaten direct weten waar de vacature over gaat.

 

Tip 2 : Houd het overzichtelijk en leesbaar

We willen allemaal dat kandidaten goed weten waar ze op solliciteren, maar als jij je functieomschrijvingen te lang, moeilijk te lezen of te ingewikkeld maakt, werkt dat ontmoedigend voor sollicitanten. Om meer kandidaten van hoge kwaliteit aan te trekken, wil je daarom je functieomschrijving overzichtelijk en leesbaar houden.

Gebruik om dit te doen korte alinea’s, opsommingstekens en kopteksten om sollicitanten snel en gemakkelijk te laten weten of ze al dan niet in aanmerking komen voor de functie. Dat houdt sollicitanten niet alleen bij de les, maar je verhoogt daarmee ook de kwaliteit van je sollicitanten. Bij McMillen & Jones werken we volgens een vaste lay-out die meerdere bullit-points bevat. Met deze opzet kunnen onze kandidaten snel een vacature tot zich nemen. Benieuwd naar een voorbeeld hiervan? Bekijk hier eens een vacature voor één van onze opdrachtgevers.


Tip 3 : Denk aan je merkbeleving

De merkbeleving moet in alles wat je doet aanwezig zijn, inclusief je vacatures. Om op te vallen met je organisatie en je te onderscheiden van je concurrenten, moet de vacature volgeladen worden met de merkbeleving. Dit doe je met de juiste tone-of-voice, de vocabulaire en je schrijfstijl. Wanneer je het merk in de vacaturebeschrijving effectief weergeeft, trek je hiermee kandidaten aan die goed passen bij de bedrijfscultuur. Wees hiervoor creatief, maar vergeet niet om professioneel te blijven.

Bij McMillen & Jones helpen we onze relaties om de juiste merkbeleving mee te geven aan de vacatureteksten. Benieuwd naar wat we allemaal doen? Je leest er hier meer over.

Dit waren de eerste drie tips voor het schrijven van een pakkende vacature. In het volgende artikel zullen we de tips 4 tot en met 6 behandelen.

Geef een antwoord

Required fields are marked *