5 tips om je contractonderhandelingen goed door te komen

Heb je net die baan bemachtigd, is het volgende alweer aan de beurt: de contractonderhandelingen. Grote kans dat jij een bepaald bedrag in je hoofd hebt wat je wilt gaan verdienen, maar de werkgever ook. Daarom is een goede voorbereiding voordat je de contractonderhandelingen ingaat essentieel. Wij geven je tips voor de voorbereiding en leggen uit hoe een gesprek kan verlopen, zodat jij je contractonderhandelingen goed doorkomt.

 

1. Breng de waarde van de functie in kaart

Als je weet wat de gemiddelde marktwaarde van de functie is, weet je wat werkgevers ongeveer bereid zijn aan een medewerker in deze functie te betalen. Verzamel daarom informatie over de organisatie, de functie, de arbeidsvoorwaarden en het maandelijkse brutoloon. Bronnen die je hiervoor kunt raadplegen zij onder andere beloningswebsites zoals salariskompas.nl en loonwijzer.nl, personeelsadvertenties, werving- en selectiebureaus, vakbonden en beroepsverenigingen. Ook bepaalde factoren zoals het aantal werknemers, branche en de regio waar het bedrijf is gevestigd kunnen van invloed zijn op de marktwaarde.

 

2. Bepaal je persoonlijke marktwaarde

Heb je de marktwaarde van de functie kunnen vaststellen, dan kun je nu je persoonlijke marktwaarde gaan bepalen. Probeer voor jezelf vast te stellen of je op de volgende factoren gemiddeld, benedengemiddeld of bovengemiddeld scoort:

● Leeftijd
● Opleiding
● Ervaring
● Vaardigheden/kwaliteiten
● Werkprestaties
● Gezondheid
● Financiële risicobereidheid
● Bereidheid om te verhuizen

 

Beoordeel jezelf eerlijk en zorg ervoor dat je duidelijk kunt beargumenteren waarom je op een bepaalde factor bovengemiddeld scoort. Zo ben je goed voorbereid als de contractonderhandelingen plaatsvinden.

 

3. Bedenk welke secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijk zijn

Afhankelijk van de functie waarvoor je bent aangenomen, gaan de contractonderhandelingen niet alleen over het salaris – de primaire arbeidsvoorwaarde – maar ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Ook hier kun je over nadenken wat jij belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan een auto van de zaak, opleidingen op kosten van de werkgever en een dertiende maand.

 

 

4. Vraag een oneven bedrag als salaris

Dit heeft alles te maken met psychologie. Als je namelijk vraagt om een specifiek in plaats van afgerond bedrag, sta je krachtiger in de contractonderhandelingen. Werkgevers krijgen de indruk dat jij je huiswerk hebt gedaan en zullen er vanuit gaan dat jij iemand bent die van duidelijkheid houdt en deze duidelijkheid ook geeft aan zijn werkgever. Vraag daarom in plaats van bijvoorbeeld 3400 euro per maand om 3395 euro.

 

Geef een marge waarbinnen je salaris moet liggen

Een andere manier is om een marge aan te geven waartussen je salaris moet komen te liggen. Zo creëer je ruimte voor discussie en toon je aan je werkgever dat je flexibel bent. Daarbij zorg je ook voor veiligheid als je misschien in de ogen van de werkgever een veel te hoog bedrag vraagt. Als bedrijven jou namelijk echt willen hebben, willen ze niet de verkeerde indruk wekken maar je tegemoet komen. Bedenk daarom – na de research die je gedaan hebt naar de functiewaarde en jouw eigen marktwaarde – een goede beginmarge en zorg ervoor dat dit eigenlijk al het salaris bevat wat jij voor ogen hebt. Een bedrag dat hoger uitvalt dan deze beginmarge is dan alleen maar positief.

 

5. Bereid je voor op het echte gesprek

Heb je alle research gedaan en bepaald wat voor salaris jij waard bent? Dan is het tijd om te bedenken hoe het gesprek gaat verlopen. Bedenk dat elke contractonderhandeling begint met een luchtig praatje. Bijvoorbeeld hoe jouw reis naar het bedrijfspand is verlopen of over het weer. Roep dus niet meteen “Dit wil ik verdienen!”, maar bouw het gesprek op. Laat zakelijk, kalm en helder weten wat jouw startbod is. Let hierbij goed op de reactie van je gesprekspartner, bijvoorbeeld je toekomstige leidinggevende of iemand van HR. Er kunnen namelijk trucs gebruikt worden om jou uit het veld te staan. Denk hierbij aan een verbaasde blik of klein lachje. Houd hier rekening mee en blijf kalm.

 

Onderbouw nu je startbod met argumenten. Deze heb je in kaart gebracht bij het bepalen van jouw persoonlijke marktwaarde. Je weet bijvoorbeeld waar de salarissen liggen in jouw vakgebied. Grote kans dat er door je gesprekspartner nu een tegenvoorstel wordt gedaan. Valt het bod je tegen, laat dan niets merken. Ga niet meteen op dit bod maar denk goed na voordat je reageert.

 

Hierna gaan jullie onderhandelen over een aantal punten. Houd je hoofd koel en bespreek de punten een voor een. Maak ook aantekeningen. Er bestaat een grote kans dat er echt wel over het salaris onderhandeld kan worden, al geeft je gesprekspartner aan van niet. Wordt het toch duidelijk dat er echt niet over het bedrag valt te onderhandelen, stap dan over op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Soms kun je hiermee het “verlies” van jouw startbod compenseren.

 

Aan het einde van de contractonderhandelingen komen jullie samen tot overeenstemming. Herhaal de gemaakte afspraken en check of jullie dezelfde informatie op papier hebben staan.

 

Contractonderhandelingen vergen dus nog best wat werk. Zowel in de voorbereiding als het gesprek zelf. Neem voor alle stappen rustig de tijd en werk secuur. Vind je het moeilijk of wil je graag geholpen worden in de voorbereidingen? Maak dan een account aan op de website de talentmanagers van McMillen & Jones en wij helpen je persoonlijk.