1. Weet dat de situatie vaak eigenlijk niet onverwacht is

Wat velen zich niet realiseren is dat je wel een onverwachte vraag kunt verwachten qua inhoud, maar de situatie waarin deze gesteld worden is vaak niet onverwacht. Het is dan ook jammer dat onverwachte vragen je op die manier blijven overrompelen. Bij een sollicitatie kun je er namelijk altijd vanuit gaan dat er vragen komen waar je niet meteen een antwoord op weet. Solliciteer je bijvoorbeeld voor boekhouder, dan heb je grote kans dat je een korte case krijgt voorgelegd om jouw vaardigheden te tonen. En staan er in de vacature flexibiliteit en aanpassingsvermogen genoemd, dan heb je grote kans dat dit ook aan bod komt tijdens je sollicitatiegesprek. Geef altijd een kort en krachtig antwoord en ondersteun deze met voorbeelden. Zorg er wel voor dat je een voorbeeld geeft die ook voor kan komen bij de functie waarop je solliciteert zodat het relevant blijft.

 

Maar eigenlijk is de allereerste stap om te leren omgaan met onverwachte vragen, om situaties waarin je dit soort vragen krijgt op een rijtje te zetten.

 

2. Een goede voorbereiding is het halve werk

Veel onverwachte situaties hoeven er tijdens je sollicitatiegesprek niet voor te komen. Veel vragen worden tijdens elk gesprek standaard gesteld, zoals:

 

●  Vertel eens wat over jezelf

●  Waar ben je trots op?

●  Waarom solliciteer je op deze functie?

●  Wat zijn je sterke en zwakke punten?

 

Maar ook op de wat lastigere vragen is voorbereiding mogelijk. Werkgevers denken meestal dat ze een onverwachte vraag stellen en je voor het blok zetten, maar eigenlijk kun je je op de meeste vragen gewoon voorbereiden. Denk hierbij aan:

 

●  Omschrijf jezelf in één zin

●  Noem drie woorden die bij jou passen

●  Wat zijn jouw leerpunten?

●  Waarom moeten wij kiezen voor jou en niet voor iemand anders?

●  Wat verontrust jou het meest in deze functie?

●  Wat zou jij veranderen aan jouw laatste functie?

●  Wat zou jij doen met honderdduizend euro?

●  Hoe pak jij het aan als jij ziet dat een collega zijn taak niet naar behoren uitvoert?

●  Vertel eens een leuke mop

 

3. Gebruik de STARR methode

Oke, het vergt wat voorbereiding. Maar als de STARR methode in je hoofd zit, komt dit zowel tijdens je sollicitatiegesprek als in andere situaties goed van pas. Je kan deze methode gebruiken om een voorbeeld te geven op wat voor manier jij je hebt gedragen tijdens een bepaalde situatie in het verleden. Hiermee toon jij aan dat jij over de juiste competenties beschikt die nodig zijn voor de functie waar jij op solliciteert. Met de STARR methode volg je onderstaande stappen:

 

●  Situatie: beschrijf de situatie die plaatsvond

●  Taak: wat was jouw taak in deze situatie?

●  Actie: welke acties heb je uitgevoerd?

●  Resultaat: wat was het resultaat van de acties die jij hebt uitgevoerd?

●  Reflectie: was je tevreden met dit resultaat?

 

De STARR-methode kun je zowel gebruiken tijdens onverwachte situaties in een sollicitatiegesprek, maar ook als onderbouwing van bepaalde situaties in je motivatiebrief.

 

 

4. Blijf positief en altijd dicht bij jezelf

Doet er een onverwachte situatie voor tijdens je sollicitatiegesprek zoals een verrassende vraag, ga dan alsjeblieft geen antwoord verzinnen. Met liegen val je namelijk altijd door de mand. Natuurlijk mag je jezelf verkopen. Maar dat doe je niet door te overdrijven of de waarheid te verdraaien. Jezelf verkopen doe je door positief, enthousiast, vriendelijk, correct én zakelijk te zijn. Laat blijken dat je verstand van zaken hebt. Luister goed naar je gesprekspartner en ga in op vragen.

 

Wordt bijvoorbeeld de vraag “Wat zou jij doen met een miljoen euro?” gesteld, zeg dan niet dat je dat dan gaat investeren in het bedrijf waar jij nu op gesprek bent. Want dat ga je echt niet doen. Blijf dicht bij jezelf en vertel over de dromen die je hebt. Blijf altijd positief en enthousiast. Wat ook kan: de onverwachte vraag ontwijken. Geef aan dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Zo zorg je ervoor dat iedereen weer naar de toekomst kijkt.

 

5. Neem je tijd

Eigenlijk is een sollicitatiegesprek vrij vluchtig. In de korte tijd die je hebt moet je alle competenties waar je over beschikt laten zien. Doet er een onverwachte situatie voor in je sollicitatiegesprek, neem dan – ook al is het kort – wel je tijd! Luister goed naar je gesprekspartner en beantwoord de vragen rustig. Concentreer je op de kern en indien gewenst kun je het meer hebben over de details.

 

Sollicitatiegesprekken zijn nooit makkelijk. Maar je kunt je hier wel op voorbereiden. Vind je het alsnog lastig? Onze talentscouts helpen je graag. Maak een account aan op onze website en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.