5 tips voor je op een rijtje die je helpen om een baan te vinden

Vacatures zijn er in overvloed, maar toch valt het vinden van een baan niet altijd mee. Het zoeken van een nieuwe baan kunnen we eigenlijk wel een baan op zichzelf noemen. Je moet er genoeg tijd, moeite en energie instoppen om succesvol te zijn. Om je op weg te helpen in dit proces hebben we 5 tips voor je op een rijtje gezet. Mocht je hulp wensen bij het vinden van een baan, dan kun je ook altijd nog een account aanmaken op onze website. We helpen je graag verder.

 

Tip 01 – Zoek naar banen op vacature verzamelwebsites

Via vacature verzamelwebsites kun je snel openstaande vacatures vinden. Je kunt hierbij denken aan websites zoals Monsterboard en Indeed. Door je zoekopdracht op deze websites goed in te stellen, kun je direct filteren op interessante banen. Je maakt hiermee een zoekprofiel aan dat precies aansluit op jezelf. Neem goed de tijd voor het instellen van je zoekprofiel.

Wanneer jij je zoekprofiel namelijk goed afstemt op je voorkeuren, hoef je niet duizenden vacatures door te bladeren om bij die éne baan terecht te komen. Je ziet direct de vacatures die voldoen aan jouw eisen. Kortom, even goed instellen dus. Immers, als jij nieuwe wasmachine wil kopen dan zorg je er toch ook voor dat je geen brommers in het aanbod ziet?

 

Tip 02 – Gebruik sociale media

Professioneel georiënteerde sociale mediakanalen, zoals Linkedin, zijn erg handig om een baan te vinden. Je kunt hier niet alleen zoeken naar vacatures, maar je kunt LinkedIn ook inzetten om te netwerken. Je zult versteld staan hoeveel mensen je willen helpen als je post dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Zorg er wel voor dat als je dit doet, je goed aangeeft naar wat voor baan je op zoek bent. Zo voorkom je dat iedereen een handige tip geeft en jij vervolgens met 115 reacties opgezadeld zit. Let er ook op dat je profiel op Linkedin compleet is.

Plaats daarom altijd een professioneel ogende profielfoto en werk je studie-/werkgegevens bij. Wat betreft de foto; we komen nog vaak genoeg een foto tegen waarbij we naast de persoon in kwestie ook nog een hond, een kat of een bord eten zien. Dat is leuk voor op Facebook of Instagram, maar niet zo handig voor op LinkedIn. LinkedIn wordt veel gebruikt door recruiters (ja, wij zijn ook guilty) en een goed profiel geeft altijd een goede eerste indruk.

 

Tip 03 – Ga naar banenmarkten en toon interesse voor de bedrijven

Ondanks dat we leven in een digitaal tijdperk is internet niet de enige manier om een baan te vinden. Het is ook een goed idee om een banenmarkt te bezoeken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm zijn van een beurs zoals de Nationale Carrière Beurs. Het voordeel hierbij is dat je recruiters persoonlijk kunt ontmoeten, een goede indruk kunt maken en zelfs je cv kunt achterlaten. Je kunt daarnaast ook direct vragen stellen over de openstaande vacatures en daarmee toon je interesse in het bedrijf. Heb je een bepaald bedrijf op het oog en staat deze op een beurs? Zorg er dan voor dat je het bedrijf van tevoren bestudeert. Onderzoek de geschiedenis, het product, hoe ze werken en bedenk hoe jouw vaardigheden je de beste kandidaat maken voor de rol waarvoor je wil solliciteren.

10 tips motivatiebrief

Tip 04 – Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief klaarligt en een recente CV

Een sollicitatiebrief is je kans om je persoonlijkheid naar voren te laten komen en om uit te leggen waarom je geschikt bent voor een functie. In een sollicitatiebrief zet je eigenlijk alles neer waar in cv geen ruimte voor is. Je kunt je vaardigheden toelichten en beschrijven waarom werkervaring X jou geschikt maakt voor de rol waarop je solliciteert. Onthoud dat je sollicitatiebrief niet je cv is, maar een aanvulling op je cv. Het is je kans om jezelf voor te stellen als persoon, om duidelijk te maken waarom jij de perfecte kandidaat bent en waarom jij juist in deze rol zou passen. Heb je moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief? Geen zorgen, we hebben 10 tips en tricks op een rij gezet voor je in het volgende artikel: https://www.mcmillenjones.com/hoe-schrijf-ik-een-sollicitatiebrief-10-tips-voor-het-schrijven-van-de-perfecte-sollicitatiebrief/

 

Tip 05 – Maak jezelf nog interessanter

Wil je graag starten of doorgroeien naar een specifieke functie dan is het belangrijk om jezelf altijd zo interessant mogelijk te maken. Gebruik je tijd daarom nuttig. Als je bijvoorbeeld een salesrol wilt binnen een internationale organisatie, dan kun je in je vrije tijd een cursus ‘Native English Speaker’ doen. Door jezelf hiervoor te certificeren, kun je aantonen dat je op het gebied van taal ook je mannetje staat in het buitenland. Analyseer het soort training dat nodig is voor het soort vacatures waarop je wilt solliciteren. Als je werkloos bent, heb je alle tijd om je studie voort te zetten, zowel in de klas als online. Neem de tijd om belangrijke vaardigheden op te frissen, zoals Word, Excel en PowerPoint. Zelfs als je ze niet zo goed kent, zullen werkgevers aangemoedigd worden door het feit dat je de drive en motivatie hebt om jezelf te dwingen om nieuwe vaardigheden te leren.

 

Zoals je kunt lezen is het vinden van een nieuwe baan een behoorlijke klus. Neem voor alle stappen altijd rustig de tijd en werk zorgvuldig. Vind je het nog steeds lastig of wil je gewoon graag hulp? Bij McMillen & Jones helpen we je persoonlijk bij het vinden van een nieuwe uitdaging. Maak daarvoor een account aan op de website en één van onze talentmanagers neemt contact met je op.