Je hebt je studie afgerond, zit midden in een baan maar toch…voel je dat je niet (meer) helemaal op je plek zit. Je weet dat er ook andere sectoren zijn waarin je kunt werken, maar is het ook mogelijk om hier te werken zonder dat je hiervoor bent opgeleid? Zeker! Het is nooit te laat. Een succesvolle verandering van baan kun je op verschillende manieren bereiken en is mogelijk voor iedereen. Wij zetten 6 manieren voor je op een rij om in een andere sector aangenomen te worden dan waarvoor je opgeleid bent.

 

1. Doe gewoon “iets”

Iets? Ja iets. Doe gewoon iets. Maak een begin. Niet impulsief, maar begin ergens. Eigenlijk is het perfecte begin dat je vooraf weet waar je gelukkig van wordt. Als je dit weet kun je actie ondernemen. Heb je nog een baan, dan hoef je deze niet meteen op te zeggen. Maar volg bijvoorbeeld eerst een cursus. Hier komen we in tip 2 op terug. En wil je voor jezelf beginnen – waar we op terugkomen in tip 6 – schrijf dan niet meteen een compleet businessplan maar begin klein. Bijvoorbeeld met kleine opdrachten voor mensen uit je omgeving. Weet je echt niet waar je moet beginnen om in een andere sector te worden aangenomen? Bekijk dan verschillende loopbaantools die je kunnen inspireren.

 

2. Volg een studie/opleiding

Wil je in een andere sector worden aangenomen dan waar je voor bent opgeleid, controleer dan altijd of en welke papieren je nodig hebt. Omdat je iets nieuws gaat doen, zal je over vakspecifieke vaardigheden moeten beschikken. Wil je bijvoorbeeld vanuit de HR naar de zorg, dan gaat dit niet zonder diploma en zal je jezelf moeten bijscholen. Veel studies en opleidingen zijn tegenwoordig (gedeeltelijk) vanuit huis mogelijk. In sommige sectoren kun je bovendien direct aan de slag en dan tijdens je baan de benodigde opleiding volgen. Denk bijvoorbeeld aan banen in het onderwijs.

 

3. Bepaal het snelste pad naar jouw droombaan

Er zijn natuurlijk altijd meerdere wegen die naar Rome leiden. Zoek daarom uit of er kortere routes zijn naar jouw droombaan in een andere sector. Werk je bijvoorbeeld als bediende in een restaurant maar je wil een leidinggevende functie bij een telecombedrijf? Probeer in het restaurant waar je werkt dan eerst leiding te krijgen over alle bedienden. Na een aantal jaar ervaring kun je makkelijker overstappen naar een leidinggevende functie in de telecomsector.
branche sector veranderen werk

 

4. Gebruik je netwerk

Vlak je netwerk niet uit. In je directe omgeving is er altijd wel iemand die zelf of iemand kent die een baan in een andere sector heeft die jou aanspreekt. Mensen vinden het altijd leuk om over hun passie te praten en geven jou graag tips en adviezen. Vraag ook altijd of ze nog andere ervaringsdeskundigen kennen die jou verder kunnen helpen. Zo ontmoet je veel nieuwe mensen en vergroot je hiermee je netwerk én je kansen.

 

5. Maak een stappenplan

Vertelden we bij punt 1 nog dat je in elk geval “iets” moet doen, als je écht in een andere sector aangenomen wilt worden heb je natuurlijk een helder en concreet stappenplan nodig. Verdeel de route naar jouw baan in die andere sector op in kleine stappen en stel deadlines. Een stappenplan kan als volgt zijn:

1. Oriënteer je in de andere sector
Praat met een ervaringsdeskundige, ga langs bij een bedrijf uit de betreffende sector en vraag of je een dagje mee mag lopen. Kijk ook of er in die andere sector dezelfde functie is als je nu doet, zodat je later kunt switchen. Ben je bijvoorbeeld HR-medewerker, dan kun je dit in verschillende sectoren uitoefenen. Als je binnen bent bij de branche van jouw keuze, is het later altijd nog mogelijk om te switchen naar jouw ultieme droombaan.

2. Volg een opleiding
Verzamel informatie over opleidingen die je nodig hebt om in de andere sector van jouw keuze te kunnen werken. Maak je keuze voor de opleiding die het beste past, volg deze en doe uiteindelijk een examen zodat jij het benodigde papiertje op zak hebt.

3. Doe ervaring op
Stel bij bedrijven voor om – al dan niet tegen een kleine vergoeding – een proefproject op te pakken. Zo kun je laten zien wat jij in je mars hebt om die baan in de andere sector te bemachtigen. Schroom ook niet om feedback te geven en pak daarna eventueel nog een proefproject op. Staat ook ontzettend goed op je curriculum vitae!

4. Ga solliciteren
Vul je curriculum vitae aan met de nieuwste en relevante informatie, zorg ervoor dat je LinkedInprofiel up to date is en stel een motivatiebrief op. Naar aanleiding hiervan kun je worden uitgenodigd voor een gesprek om die baan in de andere sector dan waarvoor je bent opgeleid te bemachtigen.

 

6. Begin voor jezelf

Wil je in een andere sector aan de slag, dan is dit natuurlijk ook een kans om voor jezelf te beginnen. Beschik je bijvoorbeeld over een vaardigheid of een bepaalde competentie die geld waard is? Dan kun je jezelf laten inhuren als zzp’er: een zelfstandige zonder personeel. Werk je bijvoorbeeld op een verzekeringskantoor maar ben je ook ontzettend creatief? Schrijf je dan in bij de KVK en maak creatieve producten in opdracht. Houd er overigens wel rekening mee dat het wel even duurt voordat je echt geld verdient als zelfstandig ondernemer. Je begint vanaf 0 en moet je bedrijf echt opbouwen. Maar als jij een passie hebt en deze wil uitbouwen, dan gaat dat zeker lukken!

Wil jij aan het werk in een andere sector dan waarvoor je bent opgeleid? Zoals je kunt lezen kan dit een behoorlijke klus zijn. Neem daarom de tijd en oriënteer je goed. Bij McMillen & Jones helpen wij je graag bij het vinden van een baan in een andere sector. Maak hiervoor een account aan en wij nemen contact met je op.