Iemand die alles beter meent te weten dan anderen. Pronkt graag met kennis. Wordt gezien als bazig en dominerend. Niemand wil er graag mee samenwerken. Dat zijn de eigenschappen van zogenaamde “betweters”. Vaak hebben betweters niet door dat hun goedbedoelde adviezen helemaal niet als goedbedoeld worden opgevat. Herken jij je wellicht in bovenstaande en heb je binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan kan betweterig overkomen tegen je werken om die baan te bemachtigen. Daarom zetten wij vandaag 6 tips voor je op een rij om ervoor te zorgen dat jij niet de betweter bent in je gesprek.

 

1. Noem niet allerlei verbeterpunten van de website tenzij ze erom vragen

Wil je een zo goed mogelijk beeld van het bedrijf, bekijk van te voren dan altijd de website en de bedrijfspagina’s. Hoe zet het bedrijf zich bijvoorbeeld op de markt? Als jij kijkt uit het oog van de potentiële functie jij daar gaat vervullen, dan kan het zijn dat je een aantal verbeterpunten ziet. Alleen maar goed natuurlijk. Maar kijk wel uit dat je niet álle verbeterpunten opnoemt tijdens je sollicitatiegesprek. Je komt anders al snel over als een betweter. Wordt er naar bepaalde punten gevraagd, dan kun je de verbeterpunten die je hebt gezien natuurlijk wel aangeven. Maar antwoord altijd met opbouwende kritiek en toon respect.

 

2. Luister altijd goed naar je gesprekspartner

Tijdens een sollicitatiegesprek moet je veel antwoorden op vragen, maar je krijgt ook veel informatie te verwerken. Is je gesprekspartner – meestal je potentiële toekomstige leidinggevende – lang aan het woord, blijf dan goed luisteren en gebruik woorden en tekens die aanmoedigen om verder te praten, zoals “ja” of knikken. Gaan je gedachten tijdens de informatie toch met je op de loop? Focus je dan even op je ademhaling. Wacht ook met antwoord geven totdat je gesprekspartner helemaal is uitgesproken. Daarna kun jij je eventuele mening geven als hierom wordt gevraagd.

 

3. Blijf positief, wat er ook verteld wordt

Echt niemand wordt blij van een klager, zuurpruim of erger nog: een betweter. Kom je er tijdens het sollicitatiegesprek achter dat je sommige dingen uit het beleid van het betreffende bedrijf anders zou doen? Breng ook dit dan positief. En beperk je feedback totdat ze erom vragen en zorg ervoor dat het ook echt iets wezenlijks toevoegt aan wat je wil vertellen.

 

solliciteren tips

 

4. Wees geduldig

Ben je het – wellicht door een vorige baan of nevenactiviteiten – gewend om de leiding te nemen? Dan kan het soms lastig zijn om een stapje terug te doen. Vooral als je enthousiast bent tijdens een sollicitatiegesprek en het liefst – onbewust – het gesprek over wil nemen. Maar wil jij echt die baan bemachtigen, blijf dan alsjeblieft geduldig. Relax. Haal adem en wacht even totdat je gesprekspartner is uitgesproken. Als ze namelijk zien dat jij ongeduldig wordt, kan dit betweterig of zelfs ongeïnteresseerd overkomen. Grote kans dat ze je die baan dan niet toebedelen.

 

5. Vraag om eerlijke feedback

Vraag na je sollicitatiegesprek om eerlijke feedback. Hoe vonden je gesprekspartners het gesprek gaan? Hebben ze eventueel alvast verbeterpunten voor een andere keer? Vraag oprecht om deze feedback en niet alleen omdat je denkt dat je er een goede indruk mee maakt. Leg je potentiële leidinggevende uit dat je weet dat je soms onbewust betweterig over kunt komen en dat je hier graag op wil letten.

 

Stel daarom de volgende vragen:

– Wat kan ik een volgende keer beter niet doen tijdens een sollicitatiegesprek?
– Waar kan ik wel mee doorgaan in een volgend sollicitatiegesprek?
– Wat is handig om mee te beginnen tijdens een sollicitatiegesprek?

 

6. Werk aan je zelfvertrouwen

Dat je misschien als betweter wordt gezien, kan te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen. Misschien denk je wel dat mensen je niet leuk vinden of niet naar je luisteren, behalve als je bazig en onbeleefd tegen ze doet. Maar het tegenovergestelde is waar. Probeer ervoor te zorgen dat jij iemand wordt waar het de moeite waard is om naar te luisteren. Doe dingen waar je van houdt, bekijk je zwakke punten, pak ze aan en uiteindelijk realiseer je je dat jij inderdaad iemand bent waar mensen graag naar luisteren. Op die manier zal je ook een stuk minder betweterig overkomen als het moment van het sollicitatiegesprek daar is.

 

Een sollicitatiegesprek op zich kan al lastig zijn. Krijg jij wel eens te horen dat je betweterig overkomt, dan kan het gebeuren dat je hierop onbewust op terugvalt tijdens je gesprek. Onze talent acquisition consultants helpen jou dan graag met een stukje coaching. Maak een account aan aan en wij nemen contact met je op.