8 tips om je persoonlijke groeipad in kaart te brengen

Ben je al een tijdje werkzaam binnen een bedrijf en wil je graag groeien? Bijvoorbeeld naar een hogere functie of een ander specialisme? Dan zal je eerst je persoonlijke groeipad in kaart moeten brengen. Want: wie ben je precies, wat wil je, wat zijn je doelen en hoe ga je deze realiseren? Door dit allemaal op papier te zetten, pluk je hier op de werkvloer uiteindelijk de vruchten van. Wij zetten 8 tips voor je op een rij om je persoonlijke groeipad in kaart te brengen.

 

Wat is een persoonlijk groeipad?

Een persoonlijk groeipad – ook wel je persoonlijke groei en ontwikkeling genoemd – is het pad dat jij volgt om je eigen vaardigheden te kunnen ontwikkelen. Met alles wat je doet tijdens je persoonlijke groeipad, word je bewust van alles wat je in je mars hebt en hoe je dit kunt verbeteren. Op die manier blijf je leren en ontwikkelen, werk je aan je zelfvertrouwen en bereik je je gestelde doelen.

 

1. Zelfbewustwording

Klinkt zweverig. Is het niet. Het gaat er om dat je jezelf ziet in de puurste vorm. Zorg er daarom als eerste voor dat je inzicht krijgt in wie je nu echt bent en in de factoren op de achtergrond die meespelen in jouw leven. Beeld jezelf bijvoorbeeld in op een boot die vaart maakt op het water. Zie deze boot als jouw loopbaan, waarvan jij het stuurwiel in handen hebt. Weet je al waar je naartoe vaart? Wellicht recht af op je bestemming? Bedenk ook of jij degene die je aan de buitenwereld toont ook daadwerkelijk bent. Wat zijn jouw basisemoties en hoe beïnvloeden deze jouw leven? Door hierover na te denken, breng je de situatie in kaart zoals deze op het moment voor jou is. Door de basis op papier te hebben en deze te accepteren, kun je zelf bepalen of je dit wilt veranderen.

 

2. Heb geduld

Weet dat je persoonlijke groeipad een pad is dat maanden – vaak jaren – duurt. Je wilt je blijven ontwikkelen. Binnen een week een triathlon doen terwijl je niet hebt getraind is immers ook niet te doen. Wees daarom geduldig en maak een plan. En houd hierbij rekening met eventuele tegenslagen. Evalueer ook regelmatig hoe het met je plan gaat. Zo blijf je gefocust.

 

3. Stel doelen

Misschien wel een van de belangrijkste tips om je persoonlijke groeipad in kaart te brengen: doelen stellen. Anders heeft dat persoonlijke groeipad natuurlijk helemaal geen zin. Je hebt grote kans dat als je een doel stelt, je veel gemotiveerder wordt om aan de slag te gaan. Hoe concreter je je doel formuleert, hoe beter je weet waar je naartoe werkt en wanneer je het hebt gehaald. Wij tippen de SMART-methode om je doel te stellen. Dit staat voor:

Specifiek
Hoe specifieker je doel, hoe makkelijker het is om hem te halen. Wees dus concreet: waar wil je aan werken in je persoonlijke groeipad of wat wil je veranderen?

Meetbaar
Met een doel dat meetbaar is, kun je bepalen of je op de juiste weg zit en of je je doel hebt bereikt

Acceptabel
Is je leidinggevende ook akkoord met het doel dat je hebt gesteld? Oftewel: is je doel acceptabel?

Realistisch
Formuleer geen doel waarvan je van te voren al weet dat het niet gaat lukken. Houd je bijvoorbeeld van meteen aanpakken, verwacht dan niet van jezelf dat je voor je doel rustig kan zitten afwachten. Gelukkig hoeft dat ook niet. Met een realistisch doel behoud je je jouw kwaliteit.

Tijdsgebonden
Oke, je doel is helder en acceptabel. Maar wanneer moet je doel behaald zijn? Neem de uiterlijke deadline op in je groeipad. En zet eventuele tussentijdse deadlines zodat je hier naartoe kunt werken.

 

Een SMART doel kan bijvoorbeeld zijn: “Over vijf jaar wil ik teamleider zijn waarbij ik verantwoordelijk ben voor projecten van 50.000 tot 100.000 euro.”

 

4. Volg de laatste ontwikkelingen in je vakgebied

Nog een belangrijke om jouw persoonlijke groeipad in kaart te brengen: zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Wil je namelijk groeien in jouw functie, dan is het niet handig om alleen “oude” informatie ter hand te hebben. Ben je niet op de hoogte van bijvoorbeeld de nieuwste technieken, dan heb je kans dat leidinggevenden je niet serieus nemen. Zorg er dus voor dat je manieren op jouw persoonlijke groeipad in kaart brengt waarmee je de trends kunt bijhouden.

Gelukkig zijn er altijd wel websites te vinden die te maken hebben met jouw vakgebied. Frankwatching is bijvoorbeeld dé website om alles te weten over de laatste online trends. Maar vlak ook LinkedIn niet uit. Zoek bijvoorbeeld naar groepen die te maken hebben met jouw vakgebied. Ook op deze manier ontvang jij de laatste nieuwtjes en volg je verschillende discussies waar je veel uit te weten komt. Ben je fan van “offline” de laatste ontwikkelingen bijhouden? Zoek dan eens naar vakliteratuur. Gegarandeerd dat je hier interessante artikelen vindt die jou verder helpen.

groeipad bepalen

 

5. Volg online en offline cursussen en programma’s

Behalve de laatste ontwikkelingen in je vakgebied te volgen, kunnen ook online en offline programma’s en cursussen helpen bij je persoonlijke groeipad. Breng dus in kaart of je bijvoorbeeld een bepaalde opleiding, online programma of training wilt volgen. Een online congres kan soms prijzig zijn, maar gelukkig zijn er goedkopere alternatieven. Zo vind je op Coursera diverse – gratis -online trainingen die aangeboden worden door topuniversiteiten over de hele wereld. Wil je een officieel certificaat ontvangen, dan zijn hier wel kosten aan verbonden.

Opleidingsbudget
Zie je het niet zitten om zelf voor allerlei kosten op te draaien, informeer dan eens bij je werkgever of er een opleidingsbudget is. Veel werknemers weten hier namelijk niets vanaf, terwijl het budget er wel is. Zorg ervoor dat je een concreet voorstel hebt waarin staat waarom de investering in een bepaalde opleiding of training perfect passen bij jouw persoonlijke groeipad.

 

6. Leer van je collega’s

In het bedrijf waar jij werkt kun je veel leren van je collega’s. Vooral van de collega’s die al wat langer werkzaam zijn of de collega’s met specialistische kennis. Neem dus in je persoonlijke groeipad op van welke collega’s je graag iets wilt leren. Zorg dat je je doel concreet voor ogen hebt en stel open vragen. Start met een informeel praatje en let op: er zijn genoeg collega’s bereid jou van alles te leren en te helpen om jouw persoonlijke ontwikkeling en ambities te realiseren.

 

7. Doe wat met de feedback die je krijgt

Neem in het plan van jouw persoonlijke groeipad ook op dat je iets wilt doen met de feedback die je ontvangt. Denk eraan dat veel collega’s veel langer binnen het werkveld werkzaam zijn dan jij en veel weten. Zie hun feedback daarom als een cadeautje en niet als aanval. Luister goed, vraag toelichting en bedenk wat je met de tips gaat doen. Dit werkt alleen maar in jouw voordeel.

 

8. Ga netwerken

Verzamel behalve je collega’s iedereen om je heen waarvan jij denkt dat ze je verder kunnen helpen in jouw persoonlijke groeipad. Kijk op LinkedIn en bezoek netwerkevenementen. Alle mensen die je hier leert kennen, kunnen jou helpen om je leerdoelen op een goede manier te realiseren. Maak veel praatjes en vooral: stel vragen!

Heb jij je persoonlijke groeipad in kaart gebracht en ben je klaar voor een volgende uitdaging? Maak dan een account aan op de website, we helpen je graag verder.