Hoe beantwoord je de gevreesde vraag: ‘Wat zijn je zwakke punten’?

Net zoals iedereen heb je sterke punten, maar heb je daarnaast ook zwakke punten. Dat weet jij en helaas weet de recruiter dat ook. Vaak wordt er in een gesprek ook naar gevraagd. Omdat iedereen zwakke punten heeft is het dus geen optie om te zeggen dat je geen zwakke punten hebt.  Maar wat antwoord je dan bij een dergelijke vraag? Zeg je: ‘Ik ben te perfectionistisch’, ‘Ik werk te hard’ of ‘Ik ben te toegewijd’?

 

Nee, je maakt geen indruk met zulke standaard uitspraken. Je zult daarin een stapje verder moeten gaan. Het probleem met het beantwoorden van deze vraag is dat je ook geen kans wilt missen om aangenomen te worden. Het bovenstaande dilemma betekent dat veel kandidaten deze uitdagende vraag incorrect beantwoorden. Ze kiezen ervoor om of te negatief of te positief te praten over hun zwakke punten. Het beantwoorden van deze vraag is dus een behoorlijke uitdaging. In deze blogpost leggen we uit hoe je in twee stappen een sterk antwoord geeft.

 

Waarom wordt de eigenlijk vraag gesteld?

De vraag ‘Wat zijn je zwakke punten?’ wordt om twee redenen gesteld. De eerste en meest voor de hand liggende reden is dat de recruiter meer over je te weten wilt komen. Heb je bijvoorbeeld zwakke punten die in de weg kunnen zitten bij het uitvoeren van de baan? De tweede reden is om te controleren of je zelfbewust bent en er daadwerkelijk iets mee doet. Ofwel: Weet je wie je bent? Ken jij je persoonlijke kwaliteiten? Durf je eerlijk te zijn over je tekortkomingen? Uiteindelijk wil de recruiter achter maar één ding komen:  weet je hoe je ermee om moet gaan?

 

Sterk antwoord

Een sterk antwoord op deze vraag bestaat uit twee delen. Je begint met toegeven (bekennen) en herstelt vervolgens. Je geeft dus eerst toe dat je ‘één of een (klein) aantal zwakke punten hebt, maar vertaalt deze vervolgens naar iets positiefs. Het is belangrijk dat je realistisch bent om geloofwaardig over te komen. Vergeet bij het beantwoorden van deze vraag niet dat je jezelf verkoopt. Iets is alleen positief als het (ook) een meerwaarde heeft voor de werkgever. Daarnaast is het goed om geen zwakke punten te noemen die het erg moeilijk maken om de baan waarnaar je solliciteert uit te voeren.

tips zwakke punten blogpost

 

Bekennen maar!

Voordat je iets kunt bekennen, moet je jezelf goed kennen. Neem dus de tijd voor zelfreflectie en noteer alle punten die in de context van de vacature als zwak kunnen worden geïnterpreteerd. Het kan een praktische kwestie zijn, zoals onervarenheid, maar het is beter om je te concentreren op persoonlijke kwaliteiten. Door persoonlijke kwaliteiten in je antwoorden op te nemen, toon je een groter zelfbewustzijn dan toe te geven dat je een bepaalde taak niet kunt uitvoeren. Als je moeite hebt met het inschatten van je persoonlijke kwaliteiten of meer inspiratie nodig hebt, dan kun je op het internet veel (gratis) persoonlijkheidstesten vinden. Je kunt ook mensen in je omgeving vragen om je kwaliteiten en valkuilen te benoemen. Het beeld wat we namelijk van onszelf hebben, verschilt soms van dat van anderen.

 

Als je eenmaal genoeg informatie over jezelf hebt verkregen, is het tijd om je zwakke punten op te sommen en ze naast de vacature te plaatsen. Nu kun je twee dingen doen: je kunt op zoek gaan naar zwakheden die niet direct van invloed zijn op de vacature of je kunt op zoek gaan naar de juiste eigenschappen voor de vacature waarmee je positief kunt opvallen. Met het tweede bedoelen we dat je een kwaliteit benoemt die bijdraagt aan het werk dat wordt gedaan, maar die je te veel toepast of te veel waardeert. Als je bijvoorbeeld een vacature hebt waarbij je de kwaliteit van de producten moet beoordelen, kun je zeggen dat je soms iets te precies bent. Probeer op basis van je lijst en vacature minimaal twee punten te vinden om mee verder te gaan.

 

Herstel

Herstel gaat over het aantonen dat je goed met je zwakheden omgaat. Met een goed antwoord kun je laten zien dat je zelfbewust bent en de impact van je zwakke punten kunt beperken. Let altijd op je geloofwaardigheid bij het beantwoorden van de vraag. Een bescheiden antwoord is in veel gevallen beter dan een te positief antwoord. Als je zegt dat je geen zwakte hebt, of als je overduidelijk overdreven positief bent, kan de recruiter het gevoel hebben dat je iets te verbergen hebt. Dit kan averechts voor je werken. Graag hadden we je kant-en-klare antwoorden willen geven, maar elk antwoord is per persoon anders. We zijn namelijk allemaal verschillend. Begin voor jezelf met een paar zwakke punten en vraag jezelf dan af hoe je het zou vertalen in iets positiefs. Kijk ook naar je verleden. Het is altijd een goed idee om je antwoord te rechtvaardigen met praktijkvoorbeelden, aangezien dit bewijst dat je in een bepaalde situatie ook daadwerkelijk zo handelt. Meer daarover kun je in deze blogpost lezen.

 

Vind je het lastig? Geen zorgen. Bij McMillen & Jones helpen we onze kandidaten om hun sollicitatiegesprekken zo goed mogelijk voor te bereiden. Maak hiervoor een account aan op de website en één van onze talentmanagers neemt contact met je op.