10 tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief

Om je kansen te vergroten om uitgenodigd te worden op een sollicitatiegesprek is het slim om een sollicitatiebrief te schrijven. De laatste keer dat je dat waarschijnlijk hebt geoefend, was toen je nog in de schoolbanken zat. Sollicitatiebrieven kunnen een valkuil zijn. Ze mogen namelijk niet te lang, maar ook niet te kort zijn. Niet te formeel, maar ook niet te amicaal. Sollicitatiebrieven zijn dus niet makkelijk om te schrijven, maar ze zijn erg belangrijk voor een goede eerste indruk. Ze zijn je potentiële toegang tot een bedrijf en ze moeten perfect zijn om effectief te zijn.

Om je te helpen met het schrijven van een goede sollicitatiebrief hebben we hier 10 tips en tricks voor je op een rij gezet.

 

Tip 01 – Met een aantal goede eerste zinnen, ben je al voor de helft binnen

Begin je brief sterk. Je eerste paar zinnen moeten positief opvallen om een goede eerste indruk te geven. Vergelijk het met iemand ontmoeten, dan is een eerste indruk ook gemaakt binnen de eerste paar seconden. Zorg ervoor dat je in de eerste zinnen vermeldt om welke functie en vacature het gaat. Ga vervolgens direct door met één of twee zinnen waarin je aangeeft waarom jij denkt dat jij de geschikte kandidaat bent voor de functie. Vaak doe je dat door relevante werkervaring kort te benoemen. Wanneer je geen relevante werkervaring hebt, beschrijf dan in het kort hoe je cursussen, stages of buitenschoolse activiteiten je de basis hebben gegeven voor deze functie. Probeer de naam te vinden van de persoon die de sollicitaties behandelt en richt de brief rechtstreeks aan diegene. Als je geen direct contact kunt vinden, richt je de brief aan de afdeling waarvoor je solliciteert.

 

Tip 02 – Houd je brief kort, maar krachtig

Besteed binnen je sollicitatiebrief de zinnen die je nodig hebt om te specificeren wat je een organisatie te bieden hebt, maar probeer er geen levensverhaal van te maken. Een sollicitatiebrief is idealiter ongeveer één A4 lang en heeft maximaal drie of vier korte alinea’s. Een beknopte en overtuigende sollicitatiebrief is je eerste kans om te laten zien dat je effectief kunt communiceren.

 

Tip 03 – Doe je onderzoek

Zoals in tip #1 aangegeven: doe onderzoek naar wie je de brief schrijft. Onderzoek niet alleen de persoon aan wie je de sollicitatiebrief stuurt, maar doe ook onderzoek naar het bedrijf. Gebruik voor je onderzoek Twitter, LinkedIn, Instagram en andere social-media platformen zodat je goed op de hoogte bent van de bedrijfsgebeurtenissen. Je ziet hier ook de manier waarop het bedrijf communiceert. Uit deze informatie kun je afleiden hoe formeel je de brief bijvoorbeeld moet schrijven. Vind dus je innerlijke detective en neem ruim de tijd voor je onderzoek.

 

Tip 04 – Verkoop jezelf

Jij bent de verkoper van je product en dat product dat ben jijzelf. Wees daarom zelfverzekerd in je brief, maar overdrijf het niet. Als er ooit een moment is om legitiem op te scheppen en het lekker over jezelf te hebben, dan is het in je brief. Let er alleen wel op dat je niet elke zin begint met het beroemde woord ‘Ik’. Beschrijf je vaardigheden en geef aan waarom deze voordelen bieden voor het bedrijf. Potentiële werkgevers willen graag weten wat je voor de organisatie gaat doen en hoe ze jou kunnen inzetten. Als de functiebeschrijving bijvoorbeeld vaardigheden X, Y en Z beschrijft als vereist voor de functie, zorg er dan voor dat je dezelfde taal gebruikt wanneer je je vaardigheden en ervaring benadrukt.

 

Tip 05 – Wees specifiek

Wees specifiek over je ervaring. Je kunt bijvoorbeeld openen met: ‘In de vacature zijn jullie op zoek naar een professional met ervaring in industrie X. Daarom zou ik graag met u willen praten over mijn prestaties op dit gebied, zoals …‘ Anekdotes, ofwel verhalen, zijn altijd boeiend, en bewijs dat je inderdaad goed bij de rol past. Als je cijfers kunt opnoemen bij het samenvatten van je prestaties is dat uiteraard nog beter.

 

10 tips motivatiebrief

Tip 06 – Zorg dat je CV en je sollicitatiebrief elkaar versterken

Herhaal niet zomaar wat er al op je cv staat. De begeleidende brief is je kans om de informatie die op je CV staat aan te vullen met concrete voorbeelden. Hiermee geef je de potentiële werkgever meer inzicht in je kwaliteiten en jou als persoon. Breng specifieke anekdotes of statistieken in verband met je kwalificaties om zo je sterke punten te benadrukken. Pas de stijl en het ontwerp van je brief aan zodat deze op je cv aansluit. Je sollicitatiebrief en je cv moeten dezelfde koptekst, lettertype en grootte, kleuren, etc. hebben. Je laat hiermee zien dat je zorgvuldig werkt en oog voor detail hebt.

 

Tip 07 – Let op de toon in je brief

Vergeet niet dat je schrijft voor een toekomstige werkgever, niet voor je beste vriend, een tinder-match of een familielid. De taal die je bijvoorbeeld gebruikt wanneer je een snelle e-mail of WhatsApp verzendt, is niet geschikt voor een begeleidende brief. Het is prima om een gemoedelijke toon te hebben, maar je wilt niet te nonchalant zijn. Je wilt ook niet overdreven formeel zijn. Probeer de juiste balans te vinden tussen persoonlijk en professioneel.

 

Tip 08 – Ctrl C + Ctrl V… daar red je het niet mee

Iedereen kent de beroemde copy paste uitvinding. Wij ook. Gebruik deze toetsencombinatie vooral tijdens het schrijven van verslagen, opdrachten en liefdesbrieven, maar niet bij je sollicitatiebrief. Je vraagt je misschien af of je voor elke baan waarvoor je solliciteert een andere sollicitatiebrief moet schrijven. Het antwoord hierop – en sommige lezers zullen teleurgesteld raken – is JA. Hoewel er een algemene formule is voor hoe je sollicitatiebrief eruit moet zien – ofwel een inleidende alinea, een of twee alinea’s waarin wordt uitgelegd wat je de organisatie te bieden heeft en de conclusie – heeft elk bedrijf zijn eigen cultuur en kernwaarden. Die eigenschappen van de organisaties moeten worden weerspiegeld in je brief. Je stuurt bijvoorbeeld niet dezelfde sollicitatiebrief voor een baan bij een startup die diensten verleent aan millennials als aan een gevestigde beleggingsonderneming die gepensioneerden bedient.

 

Tip 09 – Vermijd de clichés

Als je jezelf omschrijft als een ‘out-of-the-box’ denker, zal de werkgever het waarschijnlijk niet direct geloven. Dat komt omdat de zin zelf zo vaak is gebruikt dat het niet langer creativiteit of originaliteit suggereert. Probeer dan ook niet een rijtje te maken met standaard eigenschappen, maar neem je tijd om een voorbeeld te geven waaruit blijkt dat je die eigenschap daadwerkelijk hebt. Zorg ervoor dat het relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Als je dus aangeeft dat je goed kunt multi-tasken, geef dan niet als voorbeeld dat je wel 5 pannen tijdens het koken in de gaten kunt houden. Tenzij je solliciteert op een functie in de keuken uiteraard.

 

Tip 10 – Lees je brief na

Lees je sollicitatiebrief goed door. Dit zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar eerlijk gezegd zien we vaak nog typfouten, zinnen die niet kloppen of zelfs copy paste restanten van een vorige sollicitatie. Vaar niet blind op de spellingcontrole en grammaticacontrole van Microsoft Word; laat iemand anders de brief lezen en bij voorkeur iemand die grammatica hoog in het vaandel heeft staan. Programma’s zoals Word merken namelijk niet altijd alle fouten op zoals: dubbele of ontbrekende woorden, verkeerd gebruik van woorden en extra spaties. Naast een spellingcontrole kun je ook om feedback vragen bij diegene. Een dubbele win dus.  Wellicht dat je nog iets kunt verduidelijken of kunt aanpassen.

Als je de sollicitatiebrief e-mailt, zorg er dan voor dat de onderwerpregel van je e-mail sterk is. Het moet de titel bevatten van de baan waarop je solliciteert. Zorg ervoor dat je opvalt met het onderwerp. Zet iets neer als: ‘Teamleider met ervaring in grote warenhuisketens’. Zo wek je de interesse en verhoog je de klikbaarheid van je e-mail.

Dat waren ze dan, onze 10 tips voor het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief. Je weet nu als het goed is uit welke onderdelen je brief moet bestaan, hoe je jezelf kunt verkopen en de lengte van je brief.  Nu je de perfecte sollicitatiebrief hebt, is het tijd om je voor te bereiden op je sollicitatiegesprek. Ook daar hebben we uiteraard tips en tricks voor. Meer daarover kun je hier lezen.

Bij McMillen & Jones helpen we je graag aan een nieuwe baan. Wij helpen onze kandidaten daarom ook bij hun sollicitatiebrieven en het hele sollicitatieproces. Maak daarvoor een account aan op onze website.