Solliciteren tijdens de coronatijden

Ben je op zoek naar een baan? Dat is een compleet ander verhaal geworden in de tijden van Corona. Toch hoeft het niet ervoor te zorgen dat je helemaal niet solliciteert. In deze blogpost leggen we je uit hoe je jouw sollicitatieactiviteiten op schema houdt.

 

Veranderingen met impact

Er hebben veel veranderingen plaatsgevonden in het aanbod van vacatures. Sommige bedrijven nemen even een tijdje geen mensen aan, andere bedrijven hebben juist meer mensen nodig. Wanneer je ervan overtuigd bent dat er geen leuke vacatures zijn tijdens deze periode dan heb je het mis. Er zijn namelijk zat leuk vacatures, maar soms zitten ze in een andere sector dan je zou verwachten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de logistieke sector. Deze sector floreert tijdens de coronatijden. Mensen bestellen meer dan ooit doordat ze niet meer in de winkelstraten komen. Hier kun jij van profiteren.

 

Houd de regelmaat erin

Zoals we in de blogpost ‘5 tips voor je op een rijtje die je helpen om een baan te vinden’ al aangaven: solliciteren kost tijd en energie. We kunnen ons voorstellen dat het – helemaal in deze tijden – lastig is om je ideale baan te vinden. Laat dit je niet teveel beïnvloeden en probeer elke dag op een vast tijdstip op jacht te gaan naar vacatures. Zo houd je er ook voor jezelf de regelmaat in. Ga voordat je gaat zoeken iets doen waar je energie van krijgt en duik dan de jobboards in. Zet door en het resultaat komt uiteindelijk! Wij hebben trouwens ook een vacaturelijst, wellicht dat daar wat voor je tussen staat.

solliciteren tijdens corona

 

Zoek naar alternatieven

Er zijn weinig vacatures in jouw gebied? Dat kan natuurlijk ook. Op dit moment is er bijvoorbeeld niet veel te vinden in de evenementenbranche. Probeer dan te kijken waar je goed in bent en te zoeken naar vaardigheden die overlappen met andere functies. Kun je goed plannen? Wellicht kun je dan op zoek gaan naar een functie als logistiek planner. Kun je goed organiseren? Wellicht kun je dan kijken naar een ondersteunende organiserende functie.

 

Gesprek via een videocall in plaats van op locatie

De sollicitatiegesprekken zijn ook anders ingericht. Waar je voorheen gewoon langs zou gaan op locatie, is dat nu via een videocall. Dat is even wennen natuurlijk. Als je je zorgen maakt over de camera, dan is het handig om het gesprek eerst even te oefenen met een vriend, vriendin of familielid. Zo raak je bekend met het beeld en wat je kunt verwachten. Een tip: vind je dat je teveel naar jezelf kijkt in een gesprek? Plak dan even een post-it over je eigen beeld heen, dan raak je daar in ieder geval niet meer door afgeleid. Heb je toch een gesprek op locatie? Dan houden we altijd gepaste afstand in verband met de coronarichtlijnen.

 

Zoals je kunt lezen is het solliciteren tijdens deze periode behoorlijk anders. Neem voor alle stappen altijd rustig de tijd. Vind je het nog steeds lastig of wil je gewoon graag hulp? Bij McMillen & Jones helpen we je persoonlijk bij het vinden van een nieuwe uitdaging. Maak daarvoor een account aan op de website en één van onze talentmanagers neemt contact met je op.